Novim zakonom se ne uvode nove naknade

Bez autora
Feb 28 2013

Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ne uvodi ni jednu novu dažbinu, već obezbeđuje predvidljivost, konkurentnost i racionalno korišćenje prirodnih resursa. Taj dokument na sistemski način uređuje plaćanje naknada koje su postojale i do sada u različitim zakonima koje regulišu određene oblasti - rudarstvo, poljoprivredno zemljište, zaštita životne sredine i vode.Tim zakonom regulisano je 15 naknada, o kojima će se u javnoj raspravi izjasniti stručna i šira javnost. Ovim zakonom menja se 20 drugih zakona, pa je bilo apsolutno nemoguće u kratkom roku proveriti visinu svake od ovih naknada.

Novim zakonom se ne uvode nove naknadeNacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ne uvodi ni jednu novu dažbinu, već obezbeđuje predvidljivost, konkurentnost i racionalno korišćenje prirodnih resursa, izjavila je savetnica u Ministarstvu finansija i privrede Milica Bisić.

Prema njenim rečima, taj dokument na sistemski način uređuje plaćanje naknada koje su postojale i do sada u različitim zakonima koje regulišu određene oblasti - rudarstvo, poljoprivredno zemljište, zaštita životne sredine i vode.

Ona je precizirala da je tim zakonom regulisano 15 naknada, o kojima će se u javnoj raspravi izjasniti stručna i šira javnost. Bisićeva je objasnila da se ovim zakonom menja 20 drugih zakona, pa je bilo apsolutno nemoguće u kratkom roku proveriti visinu svake od ovih naknada.

Kako je navela, primena novog zakona definisana za početak 2014. godine, pa privrednici i industrija imaju dovoljno vremena da iznesu svoje sugestije i primedbe.

Bisićeva je naglasila da nije reč o novom poreskom zakonu, nego o aktu čiji je cilj da se obezbedi predvidljivost poslovanja, napomenuvši da je planirano da visina svih naknada bude poznata do 30. septembra tekuće godine za narednu godinu.

Na prvoj javnoj raspravi o nacrtu tog zakona, u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, direktor USAID projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter pozdravio je to što su sve naknade objedinjene u jedan zakon, dodajući da će to doprineti većoj transparetnosti, pravnoj sigurnosti i pozitivnijoj percepciji regulatornog okruženja.

On je naglasio da sko se zakon usvoji, privrednici će po prvi put znati kolike su naknade koje će morati da plate sledeće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik